Ons Kabouterdorp

Volg ons ook op facebook                         en kijk op ons kabouter blog

Over ons Kabouterdorp

kabouterdorp Voorthuizen

Trots is Bep Welters dan ook, als ze in het Voorthuizense Wilbrinkbos stopt bij het eerste pijltje met daarop geschilderd een kabouter, ernaar wijst en uitlegt: ,,Deze houten bordjes staan door het hele bos, om te volgen." Het Kabouterbos, dat Voorthuizen landelijk media-aandacht bezorgde, bestaat inmiddels uit duizenden kabouters. Nadat de eerste versie van het miniatuurdorp zonder overleg opgeruimd werd door een boswachter, opende Bep samen met de andere kabouterliefhebbers in juli vorig jaar het huidige Kabouterbos. Tegen een borg van 250 euro per jaar weliswaar, maar daar lijkt de Voorthuizense niet mee te zitten. ,,We hebben voor dit jaar zelfs een bedrijf gevonden dat ons wil sponsoren: Ons Kroegje."

NEGATIEF BEELD Toch delen tot Bep's grote verbazing niet alle Voorthuizense ondernemers haar liefde voor het ,,kleine Utopia", zo ondervond ze onlangs tijdens een ondernemersvergadering in het dorp. ,,Verschillende ondernemers waren het erover eens dat Voorthuizen negatief werd neergezet in de uitzending van Omroep Gelderland over het bos", vertelt ze. ,,Ze willen niet dat ons mooie dorp geassocieerd wordt met kabouters en het Kabouterbos, wat natuurlijk regelmatig gebeurt in de media. Daar schrok ik van."

UTOPIA Kabouterbeeldjes, kabouterknuffels, zelfgemaakte miniatuur picknickbankjes, schommels en knusse huisjes: schaamte of niet, de Voorthuizenaren blijven het bos aanvullen met nieuwe voorwerpen. ,,Het een en ander is weer verplaatst", merkt Bep meteen op als ze met haar hondje Lizzy langs de poppetjes loopt. ,,Dat is het leuke eraan: iedereen mag er iets bij zetten en met de kabouters spelen. Zolang er maar niks meegenomen wordt." Zo brengt het Kabouterbos mensen bij elkaar, vindt Bep. ,,Mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en culturen werken samen om er iets moois van te maken. Het Kabouterbos is uniek in Nederland en daar moeten we als Voorthuizenaren juist trots op zijn. Iedereen wil een Utopia, maar wij hebben het."

Volgens Bep zijn er dan ook genoeg mensen die, net als zijzelf, het Kabouterdorpje wél kunnen waarderen. ,,Na de media-aandacht kwamen vanuit het hele land mensen hun kabouters brengen. Campings houden hier feestjes, kinderen brengen een bezoek met hun verjaardagspartijtje. Dit terwijl niemand er iets aan verdient, we houden het met zijn allen bij. Vrijwillig." Zo vertelt Bep dat sommige bewoners wekelijks het bos bezoeken om de kabouters, die met de ruige herfstwind massaal omwaaien, weer netjes rechtop te zetten.

BELANGRIJKE FUNCTIE Het Kabouterbos heeft wat de Voorthuizense betreft een belangrijke functie voor het dorp. ,,Het laat zien dat we open zijn naar elkaar en er is plek voor iedereen", legt ze uit. ,,Knutselen, opruimen, timmeren: iedereen kan zijn steentje bijdragen aan het Kabouterbos." Nieuwe kabouters zijn nog steeds welkom, al heeft Bep verder geen groeiambities met het bos. ,,Eigenlijk wil ik ook nog elfjes, maar het doel is niet om het Kabouterbos steeds verder uit te breiden. Het is knus, lief en schattig. Het woord 'schamen' past in mijn ogen totaal niet bij het Kabouterbos. Dat wil ik rechtzetten."

Over het wilbrinkbos

Wat is het Wilbrinkbos? Een oud landgoed met landwal, bossen, zandwal en een paar kleine heideveldjes. De heer Wilbrink, vroeger notaris te Lunteren, heeft natuur en landschap proberen te bewaren. Vandaar dat het bos nu Wilbrinkbos heet. In het bos lopen dagelijks heel veel leuke mensen rond. Voor deze en andere belangstellenden is deze groep aangemaakt. Deel hier je leukste foto's en al je belevenissen!

Kabouters ook welkom

'Donaties zijn welkom', Hetzelfde geldt voor kabouters, elfjes en heksjes.

'Ook die zijn nog altijd welkom voor het nieuwe bos.'

Heeft u vragen voor de  rondleidingen/kinderfeestjes kunt u mailen naar:

Voor andere info kunt u terecht door te mailen naar kabouterdorpwilbrinkbos@gmail.com
meer als onderwerp kabouterdorp.

Omdat we nu legaal in het bos iets doen moeten wij net zoals alle andere gebruikers 250 euro per jaar betalen voor het gebruik.
Nu hopen dat jullie willen doneren zodat we het plekje ook kunnen houden.Donaties kunnen worden overgemaakt op rekening nummer:

Neem contact op met Bep

Go go go geef gul voor het kabouter asiel

ONS TEAM

Bep Welters,

Kabouterbos voorthuizen

Bep Welters,

Hoofdkabouter