Hier vind u informatie over Voorthuizen of omgeving.

Heeft u nieuws, informatie of een evenement over of in Voorthuizen wat er nog niet bijstaat of staat u bedrijf niet vermeld stuur ons een bericht en wij verwerken dit zo snel mogelijk (klik hier voor contact)

Evenementen

In Voorthuizen zijn er gedurende het hele jaar vele activiteiten, deels georganiseerd door particuliere onderneningen, zoals de Floralia, maar ook deels door de gemeente. Zo is er in de zomer het jaarlijkse Fortis Loopfestijn, waarbij in het verleden gerenommeerde hardlopers als Dolf Jansen en Lorna Kiplagat aan hebben meegedaan. Ook wordt er jaarlijks een bloemencorso georganiseerd door de Floraliavereniging Voorthuizen waarbij met bloemen versierde praalwagens door het dorp rijden in een optocht. Door de Oranjevereniging Voorthuizen wordt er ook jaarlijks veel aandacht besteedt aan Koninginnedag, met op de dag zelf talloze activiteiten.


WHATSAPP-GROEPEN

EEN WHATSAPP-GROEP IN UW BUURT

Overal in Nederland maken steeds meer burgers gebruik van een WhatsApp-groep om hun buurt of wijk veiliger te maken.voorthuizen whatsappalert Buurtbewoners kunnen elkaar namelijk via WhatsApp attent maken op zaken die spelen in de buurt. Ze kunnen samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie. De gemeente Barneveld en de politie juichen het initiatief van een WhatsApp-groep van harte toe omdat buurtbewoners extra ogen en oren zijn in de wijk.

SLUIT U NU AAN BIJ EEN BESTAANDE GROEP OF START EEN NIEUWE WHATSAPP-GROEP

WAT IS EEN WHATSAPP-GROEP?

WhatsApp is een applicatie voor een smartphone. U kunt met WhatsApp op uw mobiel meerdere personen tegelijkertijd een bericht sturen wanneer u een WhatsApp-groep aanmaakt of deel uitmaakt van zo’n groep. Het delen van berichten met meerdere personen heet een ‘groepschat’. Dit is een van de vele functies in WhatsApp die bijvoorbeeld niet kan met sms’en.

HOE GEBRUIKT U EEN WHATSAPP-GROEP?

 • Als u zelf een WhatsApp-groep aanmaakt, weet dan dat u maximaal 256 personen (mobiele nummers) aan deze groep kunt toevoegen.
 • Alleen de beheerder van de WhatsApp-groep kan mensen toevoegen aan de groep. Wanneer u zelf een WhatsApp-groep creëert, bent u automatisch de beheerder van deze groep.
 • Als u zelf wordt toegevoegd aan een WhatsApp-groep, heeft u altijd de controle over uw deelname. U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wenst. Onthoud wel dat de beheerder van de groep als enige de mogelijkheid heeft om mensen (opnieuw) toe te voegen.

TIPS VOOR HET GEBRUIK VAN EEN WHATSAPP-GROEP

Als u iets verdachts opvalt in uw buurt, gebruik dan de SAAR-volgorde:

 • S = Signaleer
 • A = Alarmeer de politie via 1-1-2 of 0900-8844
 • A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp-groep om uw waarneming bekend te maken
 • R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon

̽ Voor spoedeisende zaken kan (moet) 112 worden gebeld en voor het melden van verdachte zaken zonder spoed kan (moet) 0900-8844 worden gebeld.

 • Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
 • Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsApp-groep mag alleen voor het doorgeven van een signalement en als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht van een verdacht persoon kunnen ook goed beschreven worden. Bij voertuigen kunt u denken aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 • Gebruik de WhatsApp-groep van uw buurt alleen voor verdachte situaties en als het om de veiligheid in uw buurt gaat om de attentiewaarde hoog te houden.
 • Laat uw wijkagent weten dat u een WhatsApp-groep heeft in uw buurt. Op www.politie.nl vindt u gegevens van de wijkagenten.
 • Wijkagenten zitten niet in WhatsApp-groepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2 of 0900-8844.
 • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Denk ook aan uw eigen veiligheid. Houd bijvoorbeeld ook geen mobiele telefoon vast tijdens het besturen van een voertuig.

AFSPRAKEN MET ELKAAR

 • Spreek onderling gezamenlijke spelregels af voor de WhatsApp-groep. Bijvoorbeeld over de minimumleeftijd van de deelnemers en over welke straten bij ‘uw wijk of buurt’ horen.
 • Spreek af dat in een verdachte situatie één persoon de politie via 1-1-2 belt met een signalement. Laat in een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 1-1-2 al gebeld is! Daarmee voorkomt u een overvloed van 1-1-2-meldingen. Bel wel opnieuw 1-1-2 als u meer informatie heeft zoals een vluchtroute of een aanvulling op het signalement. Deze werkwijze geldt overigens ook voor 0900-8844.

HEEFT U NOG VRAGEN OVER DEZE INFORMATIE?

Neem dan contact op met de veiligheidscoördinatoren van de gemeente Barneveld Inge Jongeneel of Dirk Klein. E-mail: i.jongeneel@barneveld.nl of d.klein@barneveld.nl. T 140342.

Zie ook

 

De Voorthuizen App

Deze app kan je gebruiken om winkels te vinden in en rondom Voorthuizen.

De lokale winkels  in deze app geven kortingen op vertoon van de app en je vind er leuke acties!

Ook wordt je op de hoogte gehouden van alle evenementen.

Wat zit er in deze App ?

Activiteiten agenda (evenementen en feesten)

Coupons (kortingsbonnen)

Dag deals (dagelijks wisselende aanbiedingen)

Zien & Doen (bezienswaardigheden uitgelicht)

Plattegrond (overzicht van het dorp en locaties)

Je kunt deze app downloaden in google playstore, maar je kunt ook rechtstreeks naar de site van deze app gaan voor een download link om te installeren op je telefoon:

www.voorthuizen-app.nl

Winkeliers vernieuwen de app regelmatig met nieuwe aanbiedingen.

Dus als je de app goed in de gaten  houd  bespaard  behoorlijk op je boodschappen!

Voorthuizen .nl app

Met de ingebouwde agenda in de voorthuizen-app wordt je op de hoogte gehouden van alle recente activiteiten en evenementen in en om Voorthuizen. Tijdens het campingseizoen is er veel te doen in het dorp kermis,dweilorkesten,oldtimer-event,bloemencorso,pleinfeesten,loopfestijn,markten en braderie`s etc,…

Dus als toerist of campinggast weet je gelijk of er op de dag van aankomst er iets te doen is in het dorp zonder dat je eerst heel internet af moet zoeken voor informatie.

Voor een overzicht van alle evenementen kun je ook HIER klikken voor een overzicht!

Wat zijn de voordelen van deze app?

Met de app kun je gebruik maken van exclusieve aanbiedingen van  winkels uit Voorthuizen.

De app word regelmatig ververst met nieuwe aanbiedingen en wanneer je de app op je

telefoon installeert heb je dus altijd alle aanbiedingen bij je.

Naast aanbiedingen geeft de app ook een agenda van de komende evenementen weer en krijg je meer informatie over alle bezienswaardigheden in Voorthuizen.

Ideaal voor campinggasten en toeristen!

Harselaar tunnel

Omleiding 

De bouw van de Harselaartunnel betekent dat de Stationsweg/Baron van Nagellstraat vanaf 2 januari 2017 wordt afgesloten voor autoverkeer tussen de kruising met de Wencopperweg en Binnenveld aan de zuidzijde en de kruising met de Energieweg en Harselaarseweg aan de noordzijde.
Het (doorgaande) verkeer wordt twee jaar via twee routes omgeleid:
Omleidingsroute Oost:
Energieweg / Mercuriusweg / Hanzeweg / Verbindingsweg naar de Wesselseweg / Wesselseweg en vervolgens richting Kootwijkerbroek (links) of Barneveld (rechts) en v.v.
Omleidingsroute West:
Harselaarseweg / Nijkerkerweg en vervolgens richting A30 (rechts) of Barneveld (links).
Fietsers
Van 2 januari 2017 tot het najaar kunnen fietsers gebruik blijven maken van de huidige fietspaden. Na de zomer start de aanleg van een tijdelijke fietsoverweg. Daarna kunnen fietsers alleen van deze fietsoverweg gebruik maken. De route wordt omgeleid via Energieweg, Gildeweg, fietsoverweg, Wencopperweg en Stationsweg (v.v.).
Transferium Barneveld-Noord
Het Transferium Barneveld-Noord wordt tijdens de bouw van de Harselaarseweg afgesloten. Het is vanwege de bouw van de tunnel niet mogelijk om het Transferium te blijven gebruiken. Voor reizigers worden bij de Industrieweg en bij de Wencopperweg extra parkeerplaatsen aangelegd.
Bus 205
De buslijn 205 maakt met ingang van december 2016 niet langer meer gebruik van de route Baron van Nagellstraat/Stationsweg. De buslijn wordt omgeleid via de Rijksweg (Voorthuizen-Terschuur) en Nijkerkerweg.

 

Planning

De planning van de bouw van de Harselaartunnel is op hoofdlijnen:
Periode A: Oktober – December 2016
De aanbestedingen van zowel de Harselaartunnel als de overige infrastructurele werkzaamheden lo-pen. Ter hoogte van het Binnenveld wordt een faunascherm (ca. 30 cm hoog) geplaatst. Dit scherm zorgt er voor dat de hagedis zich niet gaat vermengen met het werkgebied. Daarnaast vindt rondom de bomen, het toekomstige nutstracé en de uit te graven bouwkuip, detectieonderzoek plaats naar niet gesprongen explosieven. Na het vrijgeven van het gebied starten de graafwerkzaamheden.
Periode B: Januari-Februari 2017
In de maanden januari en februari 2017 worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd om het verleggen van kabels en leidingen mogelijk te maken. Omdat het huidige Binnenveld wordt afgesloten voor de tunnelbak, loopt de toegang naar het station vanaf januari 2017 via het nieuwe Binnenveld.
Na gunning wordt op verschillende locaties binnen het plangebied gestart met het kappen bomen. Voorafgaand worden bij enkele bomen de holtes geïnspecteerd op de aanwezigheid van vleermuizen.
Periode C: Maart-September 2017
In maart wordt gestart met het verleggen van kabels en leidingen om de bouw van de tunnel mogelijk te maken. Voor een groot deel worden ze traditioneel aangelegd. Ter hoogte van de Esvelderbeek en ter hoogte van de spoorkruising worden de kabels en leidingen door middel van een gestuurde boring in de grond aangebracht.
De rioleringsbuis, rond 700 mm, wordt onder het spoor doorgedrukt. Met deze uitvoeringsmethodiek is het mogelijk om het treinverkeer ongehinderd door te laten rijden.
Gelijktijdig met het verleggen van de nutsvoorzieningen wordt het gedeelte ten zuiden van de kruising Binnenveld / Wencopperweg / Stationsweg qua infrastructuur in orde gemaakt.
Periode D: Najaar 2017
We starten in het najaar van 2017 met de daadwerkelijke bouw van de Harselaartunnel. Dat begint met de aanleg van de tijdelijke overweg voor fietsers. Daarna wordt gestart met de tunnelbouw zelf.
Periode E: Eind 2018
Opening Harselaartunnel

voorthuizen kaart harselaar

voorthuizen kaart harselaar 2

De Bunckman

Van de reus Bunckman is begin jaren tachtig een beeld gemaakt, wat midden in ons mooie nieuwe centrum staat.

Er is ook een sage over bekend die u hieronder kunt lezen.

Lang geleden reisde over de Veluwe een kleine violist van stad naar stad, van kasteel naar kasteel en met zijn liederen en balladen vermaakte hij in ruil voor slechts enkele zilverlingen, de kinderen op het marktplein en de ridders en kasteelheren in hun vestingen. Hij was een gewaarschuwd man toen hij, na zijn bezoek aan Amersfoort via de oude hessenwegen naar het oosten trok.

Vaak was hem verhaald van de reus Bunck­man die leefde van roof en plundering op de heidevelden nabij Stroe en Garderen. Rond de middag bevond de muzikant zich ter hoogte van Voorthuizen en naarmate de avond viel werd hij toch onrustig. Zijn pas ging wat sneller en zijn ogen dwaalden over de vlakte op zoek naar datgene waarover hem zo vaak was verteld namelijk de reus Bunckman, en waarvoor velen in die tijd gaarne een grote omweg maakten.

voorthuizen bunckman

Plotseling voelde hij een hand in zijn nek en als een veertje werd hij bijna een meter van de grond getild. De bulderende lach van de reus deed de bomen schudden en de blade­ren vallen. De buidel met zilverlingen werd de muzikant van de gordel gerukt en met een wijde boog belandde de violist naast zijn instrument in het mulle zand. De reus hief zijn houten knots, die bestond uit een complete knotwilg en juist voor hij deze zou laten neerdalen op de arme muzi­kant sprak deze: „Bunckman, sta mij toe een laatste wens te kunnen vervullen”.

Bunckman genoot van de angst van deze schriele verschijning met zijn viool, liet zijn moordwerktuig zakken en bulderde „een laatste wens? Ha ha, wat mag dat dan wel zijn”. De violist stond op, klopte het zand van zijn verfrommelde kleren, nam zijn viool en strijkstok en zei: „Laat mij nog éénmaal spelen op mijn instrument, dat ridders be­geesterde en hofdames ontroerde”. De reus plaatste zijn armen over elkaar en met een minachtende blik keek hij neer op de kleine man, „speel, maar doe het snel”, brulde hij.

Terwijl de zon onderging en de lucht rood kleurde boven de eindeloze vlakte rond Voorthuizen, ontlokte de violist de mooiste melodieën aan het instrument. Hij speelde romantisch en Bunckman dacht aan zijn jeugd. Hij speelde woest en Bunckman dacht aan zijn plunderingen en hij speelde langzaam, heel langzaam, met hoge ijle to­nen. De kleine violist herwon zijn zelfvertrou­wen. Zijn pientere oogjes glinsterden toen zijn tonen hoger en hoger werden. Op zijn wondervioolmaakte hij muziek die krui­ken had laten breken en kristallen glazen uiteen had doen spatten. Hij kende de kracht van zijn instrument. Hoger en hoger werden de tonen. „Hou op, hou op…”, brulde de reus en hij greep met beide handen naar zijn woeste kop.

De violist haalde nog éénmaal de strijkstok over zijn wonderinstrument, een scherpe kras verscheurde de stilte en met een zware plof viel de Voorthuizer reus Bunckman ter aarde.

Buurten in Voorthuizen

Blankensgoed            Componistenwijk         De Kromme-akker

De Maat                      De Steenkamp               De Wheem

Haarkamp                  Prinsessenwijk               Roeleneng

Zeeheldenwijk           Buitengebied                  Centrum

 

INWONERS

Voorthuizen heeft 10.345 inwoners met een bevolkingsdichtheid van 450 inwoners per vierkante kilometer. Deze 10.345 inwoners bestaan uit 5.145 mannen en 5.200 vrouwen. De leeftijdcategorie 45 t/m 64 jaar is met 27% het sterkst vertegenwoordigd. Met 49% zijn de meeste personen gehuwd. Daarnaast is 4% procent van de inwoners gescheiden en 5% verweduwd.

Nationaliteiten

Westerse allochtonen: 4%
Niet westerse allochtonen: 2%
Uit Turkije: 0%
Uit Marokko: 0%
Uit Suriname: 0%
Uit Antillen / Aruba: 0%
Overig niet westers: 1%